Frågor & svar

orange-takVilket takmaterial är bäst?
När man ska kolla på vilket typ av tak som är bäst så måste man också fundera på hur man vill att taket ska se ut och vilken funktion det ska ha. Självklart är det också en kostnadsfråga, precis som en estetisk fråga. Traditionellt sett så är tegel det som anses vackrast på ett tak och samtidigt ett material som är naturligt, vilket betyder att det står emot tidens tand väldigt bra. Betongpannor, som är lite billigare än tegel, är även de bra material som skyddar på ett bra sätt, men missfärgas lätt efter ett tag. Med tegel har du ett säkert alternativ som håller länge, men det är samtidigt dyrt.

Om du skulle kunna tänka dig att byta material helt och hållet så kan vi definitivt rekommendera att du byter till ett plåttak. Plåttak är lätta att lägga och samtidigt betydligt billigare än vad tegel är. Det betyder att du får ett bra och säkert tak på en bråkdel av den tid det tar att lägga tegelpannor, dessutom kommer du att få ett tak som skyddar ditt hem mycket bra under en lång tid. För de som bor i södra delarna av vårt land, som inte påverkas lika mycket av snö, är shingeltak ett mycket bra och prisvärt alternativ.

Göra rent taket?
Det är aldrig en god idé att bege sig upp på taket helt själv för att göra rent det, se därför till att alla takklättringar som du tar dig an faktiskt är tillsammans med någon annan, antingen som är med dig på taket, eller som står nedanför. Se också till att sätta fast dig i takets säkerhetsanordningar så att du inte riskerar att trilla av.

Att ta hand om sitt tak är att rengöra det och håller du efter med rengöringen så kommer också ditt tak att hålla betydligt längre än om du bara lämnar det åt sitt öde. När det gäller gamla pannor av betong eller tegel så är ofta fallet så att det finns en hel del sprickor i dessa. Det är därför viktigt att du inte åsamkar mer skada än gör nytta när du är där uppe, du ska alltså inte gå lös med högtryckstvätten med hög effekt och kraftigt neråtlutad stråle, det riskerar att göra skadorna på pannorna än värre än vad de var innan. Gör istället så att du använder dig av en vattenslang och borstar bort det värsta med en sopborste. På så sätt kommer det att bli ett hållbart resultat, och samtidigt får du ha kvar ett fint tak. Det går givetvis också att anlita takläggare som kan göra det åt dig.

Kan jag byta material på taket?
Det kan du absolut göra, och i vissa lägen är det till och med rekommenderat att du gör det. Det är nämligen så att olika tak har olika egenskaper och livslängd, samt att vissa inte passar alls beroende på, bland annat, var i landet du bor. Shingel- och plåttak är tak som är betydligt lättare om man beräknar det hela utifrån vikten, men det i sig är inte ett problem om du känner att du skulle vilja byta till betong eller tegel.

Det är nämligen så att tak som byggs i Sverige byggs på ett sådant sätt så att det ska kunna klara av extra belastningar. Vi har väldigt mycket snö på sina håll och det kommer betyda att ditt tak kommer att påfrestas av mycket vikt. Med det i beräkningen kan man känna sig lugn att byta från ett lättare till tyngre takmaterial eftersom extravikten bara utgör en bråkdel av den extravikt som taket var designat för att hålla mot. Känner du dig osäker på vad som gäller för dig, eller behöver du kanske tips på vilket takmaterial som passar din fastighet bäst, så tycker vi att du ska kontakta takläggare för konsultation.