Lägga tak själv eller anlita takläggare?

takläggareEn takomläggning är inte något som man kommer att ta sig an speciellt många gånger i sitt liv, om ens någon om man låter en professionell takläggare göra det åt en. Om man ändå känner sig manad till att försöka sig på arbetet för egen motor så är det ett par saker som man bör fundera på både en och två gånger innan man börjar kasta pannorna från taket. Att anlita en takläggare för din takomläggning är ändå det bästa du kan göra, för om det är så att du känner dig det minsta osäker på vad du ska göra och hur du ska gå tillväga så kommer du alltid att fatta rätt beslut om du låter någon som har det som yrke att göra det åt dig. Kostnaden kan också komma att bli lägre för dig, då du framför allt sparar i tid men också i pengar, då ROT-avdraget ger dig möjligheten att endast betala halva arbetskostnaden. Dessutom behöver du inte betala för verktygen som behövs användas.

Väljer du dock att lägga dövörat till när vi tipsar dig om dessa fördelar med kontrakterade takläggare, om du helt enkelt har bestämt dig för att det här ska jag minsann göra helt själv, så är det mycket saker som du behöver ta reda på för att inte arbetet ska vara helt i onödan. Det kommer att spela en ganska tydlig roll, inledningsvis, med vilken svårighetsgrad du väljer, det är exempelvis betydligt enklare att lägga ett plåttak än vad det är att lägga ett tegeltak. Vi vill inte stoppa dig från arbetet, men vi vill att du ska vara medveten om att det inte är någon lätt uppgift, men är man händig av sig så borde man hyfsat bra kunna fixa även tegeltak. Men det kommer att ta tid och mycket noggrannhet för att resultatet ska bli så bra som möjligt och att taket ska fungera som det ska.

Så du ska alltså göra det själv

Om du nu verkligen väljer att lägga ditt tak helt själv så är det viktigt att du lyssnar noga på återförsäljarna som du köper ditt val av takmaterial ifrån. De är människor med expertis och kunskap som kommer att vara helt ovärderlig för dig inför ditt kommande arbete och det kommer göra att du är bättre förberedd på takäventyret. Dessutom måste du hela tiden tänka på säkerheten. Om inte det avskräckt dig så är det bara att sätta igång med arbetet, och vi önskar dig lycka till. Om du däremot börjar tveka på om det verkligen är ett så bra beslut så ska du definitivt istället börja höra dig för och vilka möjligheter du har hos olika firmor. Offerter är oftast kostnadsfria från dessa firmor, vilken betyder att du kan ta in många för en bra prisbild.

Ta in minst fem olika så kommer det att ge dig en klar bild av priset och arbete och vad som ingår. Var också noga med de olika referenser som firmorna har och besök gärna någon av deras tidigare kunder om du har möjlighet. De kan ge dig en tydlig bild av deras upplevelse av firman och hur väl arbetet blev utfört, vilket gör valet av takläggare enklare. Dessutom ska du se till att garantierna finns på plats, för att har full säkerhet.