Vad kostar takomläggning?

takNär man börjar titta på vad det kan tänkas kosta med en takomläggning så kommer man ganska snart inse att det är en rejäl summa pengar som man kommer att behöva lägga för att få det gjort. Det man måste få in i sitt tänkande innan man börjar att resonera från och till med prislappar hit och dit är att en takomläggning är en extremt bra och nödvändig investering som du gör för huset. Genom att göra en takomläggning, oavsett om det kommer att handla om tegel eller plåt, är det ett sätt att skydda ditt hus och säkerställa att det kommer att hålla över en lång tid framöver.

Själva priset för taket borde med det som argument vara mindre viktigt med tanke på vad det gör för din bostad i uppdaterat skydd och ökat värde, men självklart så ska man ändå inte kasta pengar i sjön. Det går naturligtvis att hitta bra lösningar och sätt att hitta bra och vettiga priser, framför allt om man tar in en mängd olika offerter från olika företag och jämför dem med varandra. I dessa offerter går det också bra att göra jämförelser mellan olika material och hur mycket arbetet kommer att kosta, som exempelvis olika typer av takpapp och så vidare.

Det som ändå påverkar priset mest är själva yttermaterialet, alltså pannorna eller plåten. Takpappen är det viktigt att du inte tummar på när det kommer till kvalité, men kostar oftast inte skjortan även om det är av toppkvalité. Det dyraste materialet du kan lägga på ditt tak är idag tegel och det billigaste är plåt eller shingel. Det som också kommer att påverka priset på takomläggningen är självklart hur stort taket är. Det säger sig kanske självt att ett större hus med ett större tak kommer att kosta mer än ett mindre tak.

Priset – en avgörande faktor?

När man kommer till själva kärnan av frågan så brukar det alltid vara så att det är priset som är helt avgörande, och som ni märker så är det ett par olika faktorer som kommer att påverka hur mycket du tillslut kommer att få betala, eller kanske snarare är villig att betala. Det är alltid smartare att från början tänka mest på kvalité, men självklart går det också att kombinera med olika typer av design som du gillar eller som passar ditt hus. Priset för ett normalstort hus för husägare som vill byta ut sina tegelpannor mot nya, kommer att landa någonstans i trakterna kring 90 000 kronor, men som sagt är möjligheterna stora för dig att påverka priset på olika sätt, allra bäst gör du det genom att ta in olika offerter och jämföra dem.

Det blir alltså ganska svårt att helt säkert ge en klar prisbild över vad en takomläggning kommer att kosta, då variationerna som påverkar är många. Ett väldigt bra tips är att du som går i dessa tankar kollar upp med vänner och bekanta om de nyligen har lagt om sitt tak. Det finns med all säkerhet mycket information som du kan hämta från dem, och har de också anlitat en takläggare kommer du att få en betydligt säkrare uppfattning om vad det kan tänkas kosta, redan innan du begär in offerter. Det gäller alltså att vara påläst innan man börjar grotta ner sig i alternativen för att i slutändan kunna göra ett så bra val som möjligt. Det som är ytterligare ett skäl till att inte tveka när det kommer till en takomläggning är att arbetet kan utnyttja ROT-avdraget, vilket innebär att du enbart behöver betala hälften av den kostnad som arbetsinsatsen kräver av en kontrakterad takläggarfirma.